You are here: Interviuri "Pleasure is not reward" - interviu cu Jarboe

"Pleasure is not reward" - interviu cu Jarboe

Email Imprimare PDF
Jarboe
Jarboe
Jarboe

Jarboe ne transmite asa, deci eu nu mai zic nimic:

"Fiecare moment de acum il petrec inregistrand, luand pauze doar pentru miscare, mese si somn. Cand sunt distrasa respir adanc si-mi spun sa ma relaxez pentru a relua treaba. Singura metoda pe care am gasit-o pentru a creea ceva su sens este sa te izolezi de lumea exterioara si sa te concentrezi pe cea interioara. Asta fac si cand citesc o carte, vad un film sau ascult muzica altcuiva. Nu este vorba de asteptarea inspiratiei. Este vorba de procesul facerii, indiferent de propria-ti stare sau epifanie. Sunt sigura ca exista si artisti care le pot face pe toate. Pot fi sociali, pot petrece timp interactionand cu altii, au cantitati nesecate de resurse. Eu nu sunt unul din acei artisti. Eu comunic direct prin opera mea si doresc sa comunic doar cu cei informati, aceia deja educati pe calea experimentala. Aceasta este calea pe care am studiat-o si parcurs-o toata viata. Am realizat acum multi ani ca exista o mare diferenta intre muzicieni si industria muzicala si expresia sonora a arterei experimentale a artei. Daca aceasta propozitie nu iti spune nimic, citesti aceasta "artera" accidental aiurind pe web. Sa ai o zi buna."

VS: Care au fost primele tale influente muzicale si cum au evoluat? Tu pe cine ai influentat?

J:Cred ca orice auzim ne influenteaza cumva urechea muzicala. In scoala auditiile mele includeau opera (mai ales Maria Callas), hard rock, folk, country, jazz abstract, ca Ornette Coleman, muzica electronica, fusion, si dance. Le-am iubit pe toate la un moment dat al vietii mele. Am avut si mi-au placut de-alungul vietii mii si mii de albume si cd-uri.

Cum se defineste o colaborare muzicala buna, ai avut colaborari nesatisfacatoare?

Toate colaborarile sunt bune pentru ca inveti din orice experienta cu un seaman muzician. Tine de tine sa-ti deschizi mintea si asteptarile. Colaborarea necesita multa rabdare si pierdere a controlului. Pentru a elabora mijloace trebuie sa fii deschis la ideile celuilalt si asa apare ceva nou. Este foarte frumos.

Am vorbit cu Edward Ka-Spell despre un "cult fara reguli", pe care-l au Legendary Pink Dots. Tu ai vreun cult? Ti-ar placea sa vinzi zeci de milioane de albume pentru "a schimba lucrurile mai mult"?

Ca sa fiu sincera, nu ma gindesc deloc la lucrurile astea, chiar daca sunt considerata un artist cult. Chiar am un proiect gata sa iasa in 2010 numit The Sweet Meat Love And Holy Cult. Ca artist imi fac treaba. Dincolo de asta tine de filtrul/perceptia celorlalti. Treaba mea e sa creez opera.

Ce parere-ti face CRIZA?

"Nothing is here to stay. Pain is not punishment. Pleasure is not reward."

Ce parere ai de hipsteri si de "hip generation"? Unii cred ca reprezinta sfirsitul istoriei.

Poate. Toti cunoscutii mei sunt hip. Vezi raspunsul de mai sus.

Iti place starea actuala a muzicii? Unde crezi ca se indreapta si unde ti-ar placea sa se duca?

Orice muzica este hrana pentru cineva undeva candva. Muzica traieste.

Cum e New York-ul zilele astea?

Plin de trandafiri.

Te-ar vraji Michael Gira sa reformati Swans?

Pai… daca ar avea ciocolata cu zmeura... yum!

Vorbiti des?

In opinia mea eu si Michael vom schimba unde cerebrale pentru eternitate.

Ceva recomandari (muzica, film, literatura)?

I-as ruga pe cititorii vostri sa-mi viziteze pagina de myspace (www.myspace.com/jarboeliving) unde am o lunga lista de chestii care ma intereseaza, de la arta la moda.

Ti-e dor tare de Michael Jackson?

Cred ca de fiecare data cind dispare un idol cosmosul reactioneaza.

Dar despre Oasis ce zici, le-ai face un cover-tribut, sau ar fi mai greu de facut decat pentru... sa zicem... Syd Barrett?

Daca ar fi o competitie si as fi pusa in pozitia sa stabilesc o ierarhie a "dificultatii" celor doi, as zice ca Syd Barrett este infinit mai greu de penetrat si exprimat.

Ii e frica lui Lemmy de tine?

N-am avut placerea de a-l cunoaste, deci nu pot comenta, dar avem grade de ruptura prin diferite cunostinte comune.

Stii vreun artist roman?

Desigur, LUMEA INTREAGA stie de Brancusi si cu siguranta de Tristan Tzara!