You are here: Cronici Cronici albume Madlib, Madlib Medicine Show No. 3 – Beat Konducta in Africa (Madlib Invazion, 2010)

Madlib, Madlib Medicine Show No. 3 – Beat Konducta in Africa (Madlib Invazion, 2010)

Email Imprimare PDF
Madlib

Madlib a imprumutat numele unui joc de copii, un fel de spanzuratoarea, la el jocul de cuvinte traducandu-se in improvizatii ad libitum la turntables. Dat fiind contextul, pastreaza hip-hop-ul mai curat ca masina de spalat. In ordinea lui preferata e DJ, producator si MC, si inca cel mai prolific de dupa 2000. A colaborat cu Mos Def, De La Soul, Ghostface Killah, Talib Kweli, MF DOOM, Erykah Badu si J Dilla. Emcee a fost doar sub pseudonimul Quasimoto unde inregistra peste instrumentalul incetinit ca sa il aduca apoi la viteza normala si sa nu mai sune ca Barry White, cum il porecleau tovarasii de breasla.

Cele doua albume Quasimoto au fost scoase la Stones Throw Records , cu care era vorba sa colaboreze si M.I.A. (si ar fi facut o treaba buna).Ultimul a fost The Further Adventures of Lord Quas, cu trimitere la albumul lui Jimmy Smith si Wes Montgomery si cu o coperta dupa primul album Frank Zappa, cu un pop-out cu Freak out! in dreapta jos. Foarte bun album. Alte proiecte au mers pe jazz si funk, a facut tribut Stevie Wonder si Weldon Irvine cu Yesterdays New Quintet si cu Young Jazz Rebels.

Beat Konducta in Africa face parte dintr-o serie de 12 albume Madlib Medicine Show scoase in fiecare luna a anului. E o calatorie in Africa, cum anunta si stewardesa la inceput, cu multe interludii din ghiduri turistice din ’50 si ’60, documentare si interviuri. Pe la mijlocul albumului vorbeste de masturbarea muzicala din vest, cum o vad artistii africani si cum 80 de minute cat are albumul incearca sa te trimita in imensitatea Africii. Madlib a scris o scrisoare de dragoste pentru pamantul lui cum a stiut mai bine, cu turntables si 43 de piese, ceea ce nu e neobisnuit pentru el. Are sample-uri de jazz, funk, pop si proto-punk african (pe The Show - Inner View). Nu se simte lipsa vreunui emcee, multe din melodii sunt de ascultat si in afara contextului albumului (Warrior’s Theme, Obataive, Chant 2, African Map Watch etc). Beaturile sunt puse perfect, are tot ce ii trebuie pentru un album bun, mai putin ce ii trebuia sa fi ajuns pe compilatia de la Cupa Mondiala. Tot din Medicine Show, Madlib ne scotea luna trecuta la lectie cu Miles, Ornette, Pharoah, Herbie, Mingus, Ra, Dolphy, Ranelin, Deodato si Coltrane. Clar o sa mai faca multe.