You are here: Recomandari Concerte Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love

Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love

Email Imprimare PDF
Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love
Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love
Ken Vandermark & Paal Nilssen-Love

Ieri Ken Vandermark a aterizat la Amsterdam dupa un zbor obositor de la Chicago. De la aeroport l-a ridicat prietenul lui - Terrie Ex, la care avea saxofonul bariton parcat de cateva luni. Ken a tras la Terrie, a dormit odihnitor, si-a luat saxul si inapoi la aeroport sa prinda avionul de Otopeni, unde va ateriza la 18:10. Va avea ceva treaba prin Romania, cu un altul din multii lui prieteni, Paal Nilssen-Love care va ajunge ceva mai devreme din Norvegia; tobele sunt mai greu de instalat. Prima oara vor da un concert devastator diseara in Control, locul intalnirii. Mai apoi, Miercuri vor avea cate un solo la aniversarea unu a Sambetei Sonore (sic), Joi la Brukenthal in Sibiu si in fine Vineri la Posticum Jazzland, in Oradea.

Duoul se va reuni pe scena din Control dupa o pauza de 4 luni pentru o ora de free improv pur, in fata unei audiente probabil virgine in acest sens. Spun asta pentru ca artistii romani nu pot performa asa ceva, iar artistii adevarati au trecut foarte rar prin Romania, deci aceasta seara va fi cu adevarat un eveniment. Prin astfel de evenimente ca cel produs de JADD poate ca se va dezvolta o scena pe care sa poata urca la un moment dat si romani.

Trecand de considerentele tactice ajungem la partea tehnica, eclectica si exploziva, cei doi fiind esentiali pe scena muzicii. Ken Vandermark este un saxofonist de o forta devastatoare, un lideri al avangardei din Chicago. Vandermark, s-a impus prin extinderea capacitatii sale improvizatorice, printr-un eclectism programatic si surprinzător, prin numeroasele discuri in care traditia este prelucrata la forja unui (post)modernism incandescent, prin neobosita cautare de formule si de limbaje muzicale noi, prin diversitatea stilistica a numeroaselor sale colaborari (NRG Ensemble, Caffeine, Steam, Cinghiale, Signal to Noise Unit, Steel Wool Trio, Witches and Devils, Vandermark Five, Barrage Double Trio, Crown Royals etc.)

Paal Nilssen-Love e unul dintre percutionistii emblematici ai scenei muzicii improvizate europene, desi nu are decat 35 de ani. Membru de baza al grupurilor The Thing (Mats Gustaffson) si Scorch Trio (leader Raoul Bjorkenheim), unde-l are coleg pe basistul Ingebrigt Haker Flaten, Paal Nilssen-Love este tenace si prodigios, facand parte din zeci de formule simultan si atacand un spectru larg al muzicii creative contemporane. Printre ultimele sale proiecte se numara duoul cu Joe McPhee, trioul pianistului Sten Sandell, duoul cu Lasse Marhaug sau Peter Brotzmann Chicago Tentet.

Feroce in intensitate, modul in care cei doi trateaza muzica in contextul duetului este un maelstrom stilistic ce combina velocitatea ritmică si aspectele formale ale deconstructiei si recompunerii. In multe privinte, Nilssen-Love si Vandermark sunt mai impetuosi in aceasta formula decat în oricare din celelalte contexte muzicale, creand un mediu improvizatoric fascinant pentru compozitia si ideile sale, deci travaliul lor de diseara va fi un moment axiomatic.

www.jadd.ro/
www.control-club.ro
http://sambatasonora.blogspot.com/